Tuesday, January 3, 2017

My Kimchi 김치

I have spent a lot of time in Seoul over the years, and I have fell in love totally in Korean food, especially kimchis. Yes, I have used plural on word "kimchi", since there are large variety of diffrent kind of kimchis, not just that one people thinks.

Baechu kimchi is the one that everyone will know when you mention "kimchi". It’s made of salted and rinsed cabbages whose leaves have been packed and coated with a mixture of cochugaru, onion, garlic, ginger, green onions, and fish sauce (or shrimp or oysters). It’s then put into a container to ferment during storage and can be kept for months or even longer in the fridge.  Everyone has their favorite stage of baechu kimchi fermentation; it can be eaten fresh and is juicy and delicious when newly made, but, as it ages, it becomes more sour and better fermented. Some old men claim that kimchi cannot rotten at all, but I'n not convinced yet.

After year or so, my Korean business mates started to tease me, how korean I have become. Well, the main reason, I think, was the fact that I ate like korean people and already at time I had gathered a lot information about the korean dishes.  They also laughed that "She really knows her kimchi...". After few years, I got the biggest complement I could imagine, from my korean friends. I got the recipe of Baechu kimchi from my business mate's grandma. It was in korean originally, and I made huge work to translate it in finnish, and now it is available in english too. For me, this one is the authentic recipe, and I have used it ever since.


Baechu Kimchi (김치)
1 napa cabbage
100 g salt
1 l water
1 tbsp sweet rice flour
50 ml cochugaru
4 tsp korean fish sauce
½ korean pear (=Pyrus pyrifolia)
3 green onions
1/4 medium sized onion
3 cloves of garlic, minced
1/2 tsp of ginger, minced

Dissolve salt in water. You might need to heat the water to dissolve all salt. Cut the napa cabbage in half (lengthwise) and soak in salt water for 6 hours to overnight. Once the cabbage is soft, remove from salt water and rinse thoroughly. Chop up the cabbage approx. 3 cm wide strips.
To make the paste, add the sweet rice flour and one cup of water to a pot. Put over medium heat and continue to stir until thickened (about 5 mins). Transfer paste to a large bowl and add the cochugaru and fish sauce. Mix well and let the paste cool. Add pear, green onions, onions, garlic, and ginger to the paste and mix.
Massage paste into the cabbage and store in a jar. Let it set in room temperature for few hours to overnight, and move to fridge. Serve immediately if you like fresh kimchi. If you like it more fermented, wait until it fits your tastes. For me, after one week, it is perfectly fermented.


Ps. Whenever you take out any kimchi, press down the remaining kimchi and submerge in the liquid or the kimchi will become very bitter and change flavor.

19 comments:

 1. I'm a total newbie when it comes to Korean food but should definitely try to make kimchi like this sometime!

  ReplyDelete
  Replies
  1. You definetely should try it! Or maybe I should gather the girls around my table, and make you a korean dinner... In that way, you will get the first touch to korean food.

   Delete
  2. Won't say no to that invitation :)

   Delete
 2. Sounds delicious. I've never tried to make kimchi Perhaps this would be able good recipe to start with.

  ReplyDelete
  Replies
  1. I think this is good recipe to try. But remember few things: - use Gochugaru, not basic chili. Cochugaru is THE thing in the recipe
   - instead of korean pear you can use omenapäärynä

   Delete
 3. Tää on nyt esillä monessa paikkaa. Koskahan uskaltautuisi kokeilemaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, toiset tykkää toiset inhoaa :D
   On totta, että kimchi ja muutenkin korealainen ruoka on enenevässä määrin ollut esillä, ja tehokkaasti rantautumassa myös Suomeen, ja se on tosi kiva juttu. Se tosin on harmi, että korealalisen ruuan nimissä myydään ihan jotain muuta, mutta niinhän se on kiinalaisenkin kanssa; on kiinalainen ruoka ja sitten on länkkäri-kiinalainen.

   Delete
 4. Juu, olen myös huomannut kimchien olevan erilaisia, mutta kokemukseni ulottuvat lähinnä ravintoloihin ja hotellien aamupaloihin. Toisinaan hyvää, toisinaan ei lainkaan :). Ja riippuu myös tosi paljon minkä kanssa syö. Kiva saada tämä resepti, jos joskus moista mielii.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oikeassa olet, joskus kimchi on kauheaa kuraa ja joskus voisin itkeä onnesta kun se on niin hyvää. Näin myös Koreassa. Eli ei sielläkään aina hyvää saa.

   Delete
 5. Minun lista "en ole vielä maistanut" vaan kasvaa. Tämäkin sinne kokeile pian makua ajatuksiin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikö ole mahtavaa kun huomaa miten paljon uusia makukokemuksia on vielä löydettävänä ja kokeiltavana? Itselleni esim. matkustamisessa on parasta uudet maut ja ruokalajit. Ja aina innolla odotan, että pääsen maistamaan jotain uutta.

   Delete
 6. Kimchin suhteen olen mennyt sieltä missä aita on matalin eli olen tyytynyt pikaversioon. Tätä pitäisi kyllä testata. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se pikaversiokin pahemman puutteessa käy. Itseasiassa mulla oli niin hirveä kimchin himo kun tätä tein, että samalla kun pakkasin tätä purkkeihin, niin söin kuormasta.

   Delete
 7. Kerran olen tehnyt itse alusta alkaen kimchiä, mutta yleensä en ole tarpeeksi suunnitelmallinen, ja täytyy tyytyä pikaversioon :/. Mutta kyllä se vain parempaa on kun antaa kunnolla fermentoitua :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, fermentoituna se on parempaa, mutta kyllä pikaversiokin mulle hätätapauksessa uppoaa. Ja sitten jos niin hassusti sattuu käymään, että kimchi menee "yli", niin silloin pääsen herkuttelemaan erityisen hyvällä kimchi jjigaella.

   Delete
 8. I have never made kimchi yet, although I've been planning on making it for ... arhgh, almost 4 years. It's about time I say :D Thanks for the inspiration! Getting my hands on this now for sure :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. 4 years, well... at least you have planned well :D Hope you enjoy this!

   Delete
 9. Olen muutamaan kertaan saanut maistiaisia korealaisesta ruoasta Aasiassa ja olen erittäin ihastunut korealaiseen keittiöön. Valitettavasti en ole kuitenkaan vielä kerennyt vihkiytymään siihen kotona, mutta suunnitelmissa on :j

  ReplyDelete
 10. Olen kokeillut itse kimchin valmistamista, mutta olen aika varma että resepti ei ollut näin autenttinen :D Kimchi on myös kohtalaisen voimakkaan hajuista, joten sen valmistaminen on ehkä niin ja näin pienessä kerrostaloasunnossa ;) Mutta ravintoloissa tulee toisinaan syötyä, muuten korealainen keittiö on vielä aika vieras. Pitää muistaa tämä resepti jos ja kun vielä tekee!

  ReplyDelete