If someone asks from Finnish people, what is the most traditional and iconic Finnish food, I bet most of the answers would be "Karelian pies". These are rice porridge filled rye pasties, eaten with Egg Butter or butter, -and they are amazing. Nowadays people doesn't bake these at home so often than few decades ago, because more or less every store sell these. The quality of the pies varies a lot in stores, but still many think these are way too challenging to make by themselves. I know quite many people who haven't even tried to do these, not even once.
I can't brag about my skills either, since this was the first time for me too. But anyhow, I think I can still give some compliments to myself, because these pies turned out to be pretty nice looking. Or what do you think? The taste is usually easy to get right, but the looks... Oh dear, that's the hard part. Everyone has their own handwriting, and there is even saying in Finland about shape of these pies compared to bakers privates... But I'm not go to that... :D
Karelian Pie
24 pcs
For the crust
1 ½ dl of water
1 tbsp canola oil
3/4 tsp salt
3 dl rye flour
1 dl all-purpose flour
For the filling
2 ½ dl of water
2 dl uncooked rice
7 ½ dl milk
1/2 tsp salt
1 egg
For brushing
Melted butter and milk
Prepare the filling first.
Stir rice into boiling water and cook for 10 minutes. Add the milk and let the porridge simmer for 30 minutes. Leave the filling, lid on, for 10 minutes. Season with salt and let it cool. Stir the egg in the cooled porridge.
For the crust: Mix cold water, oil, salt and flours with a wooden spoon. Knead the dough until smooth and solid.
Sprinkle on the table rye and wheat flour mixture and pour the dough onto the flour. Shape the dough into a log and cut into 24 portions and shape each into a
round.
On a lightly floured board, roll out each round into a 10-12 cm circle.
Spread filling evenly on each round.
Fold two opposite edges of the pastry over the filling and crimp the
edges of the dough toward the center to make an oval-shaped pastry,
allowing about 1 cm of the crust to overlay the filling and leaving
the center of the filling exposed.
Slide the pies on the prepared baking sheet and bake the pies 275 C for about 10-15 minutes.
In a small bowl, stir together the melted butter and hot milk and brush on the pastries.
Pile the pies in a bowl and cover with parchment paper and cloth.
Serve with butter or preferably with Egg Butter
Uunituoreet karjalanpiirakat on ihania! Mutta joo, sen verran haastavia tehdä, että en ole kahteenkymmeneenviiteen vuoteen tehnyt...
ReplyDeleteItse tehdyt karjalanpiirakat ovat kyllä ihan parhaita. Silloin tällöin tulee niitä tehtyä, nyt täytyisi taas tehdä kun edellisestä kerrasta on sen verran pitkä aika.
ReplyDeletePitääkin leipoa vielä täksi jouluksi puurojen jämistä karjalanpiirakat.
ReplyDeleteKarjalanpiirakat munavoilla <3
ReplyDeleteKarjalanpiirakat ovat kyllä herkkua. Miun vanha kotitalousopettaja tuli olan yli tuijottamaan surkeita möykkyjäni ja totesi sitten: "Niin, karjalanpiirakathan ovat aina tekijänsä näköisiä."
ReplyDeleteSlurp! Eipä ole tullut näitä tehtyä itse varmaan kymmeneen vuoteen ... mikä on kyllä sääli, itse tehdyt ja vastapaistetut ovat kyllä ihan parhaita!
ReplyDeleteMinä ja kollegani teimme töissä esikoululaisten kanssa karjalanpiirakoita juuri viime viikolla. Tuli ihan uniikin muotoisia! Karjalanpiirakat on hurjan hyviä, myös minun mielestä joka en riisipuurosta tykkää yh-tään.
ReplyDeleteTosi kauniita olet saanut aikaiseksi! :)
ReplyDeleteThese are the kind of pastries that once you do them a few times, you get the skill and then you don't ever forget it, but to get the skill... I've tried a couple of times, but should probably practice a few times more still ;-)
ReplyDeleteMikään ei voita itetehtyä uunituoretta karjalanpiirakkaa! :))
ReplyDeleteKarjalanpiirakoita tulee tehtyä. Usein kokoonnumme isommalla porukalla karjalanpiirakkatalkoisiin. On mukavaa puuhaa ja mikään ei kyllä voita itse tehtyä, uunituoretta karjalanpiirakkaa, nam!
ReplyDeleteNostan kyllä hattua kaikille, jotka leipovat karjalanpiirakoita itse! Omasta edellisestä leivontakerrasta alkaa varmaan kohta olemaan jo 20 vuotta ... huh. Parhaitahan ne olisivat kun itse leipoisi!
ReplyDeleteOi, miten kauniita. Tein muutama viikko sitten ja kyllä perhe nauroi. Ehkä rumimmat näkemäni, voisin tulla sulle oppiin :D
ReplyDeleteVähän ehkä jopa noloa myöntää mutta en ole koskaan tehnyt karjalanpiirakoita! Olis mukava kyllä kokeilla minkä näköisiä saisi aikaiseksi :)
ReplyDeleteMieheni sisko tekee riisipiirakoita aina joulupuuron jämistä!
ReplyDeleteMä olen tehnyt yhden kerran aikuisiällä karjalanpiirakoita. Käytiin erään partioprojektin puitteissa leipomassa karjalanpiirakoita turvapaikanhakijoiden kanssa. Oli todella mielenkiintoinen ja silmiä avaava kokemus.
ReplyDeleteKarjalanpiirakat kuuluvat eteläkarjalaiseen jouluun ja minullakin pussillinen äidin leipomia piirakoita odottaa joulua pakastimessa. Sen verran nirsoksi olen tullut, että ilman leivinuunia en lähtisi piirakoita tekemään. Uunissa kun ei mukamas tule oikeanlaisia, mielestäni ;-). Mutta onhan ne itsetehdyt, leivinuunilla tai ilman, ihan eri asia kuin kaupan piirakat!
ReplyDeleteKarjalanpiirakat on mun suurta herkkua. Voisin syödä joka päivä, mutta syön ehkä joka toinen..
ReplyDeleteIn spite oc caoming from a Carelian stock, I've never mastered the art of crimping :-) I mena, they taste alright and all, but they're just not pretty enough for me to actually want to serve them...
ReplyDeleteHatunnosto karjalanpiirakkaleipurille! Omasta edellisestä leipomiskerrasta on varmaan jo 20 vuotta ... mikä on kyllä sääli, ovathan ne ihan omaa luokkaansa vastapaistettuina!
ReplyDeleteItsetehdyt karjalanpiirakat on kyllä ihania. Meillä piirakat katoaa parempiin suihin huomattavasti nopeammin mitä valmistuvat! :)
ReplyDeleteEn ole vielä uskaltautunut tekemään piirakoita itse, tai ehkä viitseliäisyydessäkin on vikaa. Kaupan piirakoita tulee mussutettua, mutta eiväthän ne ole yhtään sama asia..
ReplyDeleteIhanan näköisiä piirakoita! Voi kun saisi palasen näistä... Pitäisiköhän laittaa riisipuuro tulemaan?
ReplyDelete