Then something happened when I started to lose weight. I wanted to find dishes which were low calorie, preferable high protein, but definitely delicious. Have to honest, it was pretty easy :D With these specifications, I found pumpkin soup seasoned with Moroccan style. It was so good that I gave another change to the veggie soup. Using that recipe as a base I started to create different variations, and this one below, is the last one. It really doesn't have much common with the original version, but I think this is even better. Maybe the only thing common is vegetable stock.
For the texture I usually add e.g. roasted chickpeas, crispy bacon, roasted onion or whatever comes to my mind. This time the fridge was quite empty, so I didn't add anything, except cottage cheese for protein.
Roasted veggie soup
For 4 persons
500 g butternut squash
1 (large) onion
400 g carrot
200 g parsnip
1-2 potato
2 garlic clove
1 tbsp ras el hanout
2 tsp cumin
1 small dried chili (or to taste)
salt & black pepper
1½-2 tbsp olive oil
1.5 l hot vegetable stock
Heat oven to 225 °C. Peel all veggies. Cut onion into 8 wedges. Cut butternut squash, carrots, parsnip and potato into 2 cm chunks. Tip all the vegetables and the garlic into a roasting tin. Sprinkle over the ras el hanout, cumin, chili, salt and pepper. Drizzle over the oil and give everything a good stir. Roast for 40-45 min, turning the vegetables over halfway, until they’re tender and caramelized nicely.
Transfer the roasted veggies to a large saucepan, pour over the hot stock and simmer for 10 min. Purée the soup until smooth. Add vegetable stock if the soup is too thick.
Serve with a dollop of yogurt or cottage cheese, a scattering of coriander. If you like the soup to be more spicy, add some chili oil on top of the soup as well.
*
With this soup, my preference is beer. Since the soup has sweetness and quite strong flavours in it, Stallhagen Delikat would be very nice choice.
Herkullisen kuuloinen ohje!
ReplyDeleteKiva kuulla! Tämä ei tosiaa ihan ole sellainen mauton litku :D
DeleteKasviskeitot maistuvat aina.
ReplyDeleteMulle ne ovat alkaneet maistua vasta näin aikuisiällä, kun aiemmin olin saanut vain mautonta litkua
DeleteIhanan herkullista keittoa!
ReplyDeleteKiitos! Herkullista tämä kyllä onkin :)
ReplyDeleteKasviskeitot on kyllä ihania, kun ne ovat aina niin herkullisen värisiä. Pieni chilin potku vielä mukana, niin maistuu pienellä pakkasella hyvin.
ReplyDeleteKyllä, pieni chili lämmittää kivasti pakkasella, ja samalla tummat mausteet, esim. Lähi-Idässä käytetyt, tuovat pehmeyttä ja pyöreyttä makuun.
DeleteRoasting does give the extra depth to soups as well :-)
ReplyDeleteIt does, and other thing I sometimes do with the veggies is smoking. Especially eggplant tastes amazing in a soup after smoking.
DeletePaahdettuna kaikki on aina parempaa :D Ihana keitto.
ReplyDeleteNiin on! Tänään just paahdoin omenoita perjantain dinnerin pyreeseen :D
DeleteRoasting's where it's at, my friend. Makes everything (and I mean everything!) better!
ReplyDeleteYou are so right! I'm starting to think what else I could roast, I mean something I haven't even thought yet...
Deletekuulostaapa hyvältä!
ReplyDeleteKiitos!
DeleteVihannesten paahtaminen ennen keittoon lisääntymistä tuo kyllä aivan ihanan paahteisen ja makean maun :)
ReplyDeleteTotta, tuo makeus korostuu kivasti paahtamisen aikana. Tällä hetkellä mulla on uunissa iltaa varten paahtumassa porkkanoita, mutta niihin laitoin vielä lisämakeudeksi sokeria.
DeleteUseimpiin kasviskeittoihin sopii kyllä hyvin pieni (tai isompikin) mausteisuus niin ei jää maku turhan valjuksi :)
ReplyDeleteSe, että keitto jää valjuksi on se miksi niistä en oikein ennen pitänyt
DeleteOi oi miten ihanat mausteet kurpitsakeitossa!
ReplyDeleteKiitos!MIelestäni kurpitsan kanssa sopii nuo itämaiset mausteet kivasti
DeleteNice!
ReplyDeleteThanks!
DeleteRakastan tälläisiä täyteläisiä ja mausteisia kasviskeittoja! Harmi vain että tuo mies ei oikein lämpene. Ei kuulemma ole oikeaa ruokaa; jää nälkä ja joutuu heräämään keskellä yötä syömään ;)
ReplyDeleteMun miehelläni on vähän sama juttu, mutta useimmiten laitan hänelle jotain lihaa keittoon. Tähän keittoon olen laittanut rapeaksi paistettua pekonia. Ei ole mies venkoillut :D
DeleteIhanan mausteinen keitto, täydellinen kehon lämmittäjä pulkkamäen jälkeen :)
ReplyDeleteTämä on varmasti kiva ruoka pulkkamäen jälkeen, ja lämmittäminen ei kauan kestä jos keitto on jo etukäteen tehty. Vaikka ei se alusta asti tehtynäkään kovin kauan vie.
DeleteSounds and looks delicious!
ReplyDeleteThank you!
Delete