Saturday, November 5, 2016

Roasted Vegetable Soup

When I was a kid, my first choice for the supper wasn't vegetable soup. I didn't hate it, but it really wasn't my favourite either. From very early ages, my mouth has required strong flavours and different textures. Which is everything else than vegetable soup can offer, -or at least I thought so. All I knew was lukewarm soup looked someone has eaten it already once...

Then something happened when I started to lose weight. I wanted to find dishes which were low calorie, preferable high protein, but definitely delicious. Have to honest, it was pretty easy :D With these specifications, I found pumpkin soup seasoned with Moroccan style. It was so good that I gave another change to the veggie soup. Using that recipe as a base I started to create different variations, and this one below, is the last one. It really doesn't have much common with the original version, but I think this is even better. Maybe the only thing common is vegetable stock.

For the texture I usually add e.g. roasted chickpeas, crispy bacon, roasted onion or whatever comes to my mind. This time the fridge was quite empty, so I didn't add anything, except cottage cheese for protein.



Roasted veggie soup
For 4 persons
500 g butternut squash
1 (large) onion
400 g carrot
200 g parsnip
1-2 potato
2 garlic clove
1 tbsp ras el hanout
2 tsp cumin
1 small dried chili (or to taste)
salt & black pepper
1½-2 tbsp olive oil
1.5 l hot vegetable stock

Heat oven to 225 °C. Peel all veggies. Cut onion into 8 wedges. Cut butternut squash, carrots, parsnip and potato into 2 cm chunks. Tip all the vegetables and the garlic into a roasting tin. Sprinkle over the ras el hanout, cumin, chili, salt and pepper. Drizzle over the oil and give everything a good stir. Roast for 40-45 min, turning the vegetables over halfway, until they’re tender and caramelized nicely.

Transfer the roasted veggies to a large saucepan, pour over the hot stock and simmer for 10 min. Purée the soup until smooth. Add vegetable stock if the soup is too thick.

Serve with a dollop of yogurt or cottage cheese, a scattering of coriander. If you like the soup to be more spicy, add some chili oil on top of the soup as well.


*
With this soup, my preference is beer. Since the soup has sweetness and quite strong flavours in it, Stallhagen Delikat would be very nice choice.

30 comments:

  1. Replies
    1. Kiva kuulla! Tämä ei tosiaa ihan ole sellainen mauton litku :D

      Delete
  2. Replies
    1. Mulle ne ovat alkaneet maistua vasta näin aikuisiällä, kun aiemmin olin saanut vain mautonta litkua

      Delete
  3. Kiitos! Herkullista tämä kyllä onkin :)

    ReplyDelete
  4. Kasviskeitot on kyllä ihania, kun ne ovat aina niin herkullisen värisiä. Pieni chilin potku vielä mukana, niin maistuu pienellä pakkasella hyvin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä, pieni chili lämmittää kivasti pakkasella, ja samalla tummat mausteet, esim. Lähi-Idässä käytetyt, tuovat pehmeyttä ja pyöreyttä makuun.

      Delete
  5. Roasting does give the extra depth to soups as well :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. It does, and other thing I sometimes do with the veggies is smoking. Especially eggplant tastes amazing in a soup after smoking.

      Delete
  6. Paahdettuna kaikki on aina parempaa :D Ihana keitto.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin on! Tänään just paahdoin omenoita perjantain dinnerin pyreeseen :D

      Delete
  7. Roasting's where it's at, my friend. Makes everything (and I mean everything!) better!

    ReplyDelete
    Replies
    1. You are so right! I'm starting to think what else I could roast, I mean something I haven't even thought yet...

      Delete
  8. Vihannesten paahtaminen ennen keittoon lisääntymistä tuo kyllä aivan ihanan paahteisen ja makean maun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, tuo makeus korostuu kivasti paahtamisen aikana. Tällä hetkellä mulla on uunissa iltaa varten paahtumassa porkkanoita, mutta niihin laitoin vielä lisämakeudeksi sokeria.

      Delete
  9. Useimpiin kasviskeittoihin sopii kyllä hyvin pieni (tai isompikin) mausteisuus niin ei jää maku turhan valjuksi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se, että keitto jää valjuksi on se miksi niistä en oikein ennen pitänyt

      Delete
  10. Oi oi miten ihanat mausteet kurpitsakeitossa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos!MIelestäni kurpitsan kanssa sopii nuo itämaiset mausteet kivasti

      Delete
  11. Rakastan tälläisiä täyteläisiä ja mausteisia kasviskeittoja! Harmi vain että tuo mies ei oikein lämpene. Ei kuulemma ole oikeaa ruokaa; jää nälkä ja joutuu heräämään keskellä yötä syömään ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mun miehelläni on vähän sama juttu, mutta useimmiten laitan hänelle jotain lihaa keittoon. Tähän keittoon olen laittanut rapeaksi paistettua pekonia. Ei ole mies venkoillut :D

      Delete
  12. Ihanan mausteinen keitto, täydellinen kehon lämmittäjä pulkkamäen jälkeen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tämä on varmasti kiva ruoka pulkkamäen jälkeen, ja lämmittäminen ei kauan kestä jos keitto on jo etukäteen tehty. Vaikka ei se alusta asti tehtynäkään kovin kauan vie.

      Delete